Genel özellikleri: Ağaç kurdu eski tahta eşyalarda, pencere. kapı. parke ve mobllyanın ağaç aksamlannda yerleşir ve dehlizler açarak ilerler. Bu arada kemirdikleri ağacın tozlan dışan dökülür. Bazen geceleri sessIzlIkte, delik açarken sesi duyulabilir. Mobilya böceği büyük toplu iğne başı büyüklüğünde, kahverengldir. özellikle mobilyaların kumaş ve içindeki dolgu maddeleri (kamış, saman, ot vs.) arasında yuvalanırlar.
Mücadele: Mobilya ve tahta içine nüfuz edecek şekilde uygulama yapılarak kontrol altına alınabilirler. Çoğu kez ilaçlamayı ikinci defa tekrarlamak gerekebilir.
Boy: Türe göre değişir, çoğunluk 5 cm. Renk : San, mavi, lurmızımsı kahverengi ve siyah.
Yaşam Alanları: Akrepler böcek yiyerek beslenirler. Yiyecek bulma ve korunma amacıyla açık noktalardan bina içlerine glrerler. iç alana girdiklerinde elbise, ayakkabı, yatak gibi risk yaratan noktalarda dolaşırlar. Tüm akrepler sokar ancak çok az türü hariç, yalnız böcek sokmasına alerjik reaksiyon verenler için tehlikelidirler. Sokma vakalarında doktora gidilmesi gerekir.
Mücadele: Özellikle bina çevresi bahçe, çatı, bodrum ve depo gibi yerlerdeki yuvalanma ortamlarının iyi araştırılası gerekir. Mücadele bu ortamdaki satıhlara özel rezidüel etkili insektisitler uygulanarak yapılır. Bahar ve sonbahar ayları mücadeleye uygundur.
Genel Özellikleri: Yetişkin Boyu: 1-2 crn Renk: Sanmtırak Kahverengi. Diğer iki türe göre en ufak olanı. Dişisi Erkekten daha iridir
Yaşam Döngüsü: Toplam yaşam döngüsü 3 - 6 aydır. Dişi, yumurta kapsülünü (Ootheca) beraberinde taşır. Her yumurta kapsülünde 6 - 50 yumurta bulunur. Yumurtaiann inkübasyon (kuluçka) süresi yaklaşık 17 gündür. Yumurtadan çıktıktan sonra ergin hale gelme süreleri 40 - 65 gündür.
Yaşam Alanları: Orijinleri Tropiklerdir. Avrupanın başlıca haşere türü olan Alman Hamamböceği, tüm dünyada yaygın olarak bulunmaktadır. Daha çok evler, mutfaklar, restaurantlar ve gemilerde bulunurlar. Sıcak, nemli, karanlık ve rahatsız edilmeyecekleri yerlerde yuvalanırlar. Elektrikli cihazlann motor kısımları, gıda depoları, duvarlardaki yank ve çatlaklar, dolap ve raf arkalan, mutfak tezgahlannın alt kısımları, elektrikli ekipmanlar vb. yerlerde yaşamayı tercih ederler. Yatay ve dikey yüzeylerde hareket edebilirler.
Mücadele: 1 çift Alman Harnarrıböceği 1 yılda 1.000.000 yavru üretebilir. Üreme potansiyellerinin yüksek olması nedeniyle uygulamalar uzman personellerce periyodik olarak yapılmalıdır.
Genel Özellikleri: Yetişkin Boyu: 4 - 5 an Renk: Kırmızımsı Kahverengi. Diğer iki türe göre en iri olanı. Kanatlıdırlar ve uçma yeteneğin sahiptirler
Yaşam Döngüsü: Dişi, 10 -30 adet yumurta kapsülü (Ootheca) bırakır. Yumurtaların inkübasyon (kuluçka) süresi yaklaşık 25 - 50 gündür. Yumurtadan çıktıktan sonra ergin hale gelme süreleri 150 - 450 gündür.
Yaşam Alanlan: Orijinleri Tropikal Afrikadır fakat şimdi dünya genelinde yaygın olarak bulunmaktadır. Sıcak, nemli, karanlık ve çok iyi saklanabilecekleri yerleri tercih ederler. Tipik barınma alanlan gıda depolanan ve hazırlanan alanlar, lağımlar, su boruları, tahliye boruları, diğer yer altı yapıları, limanlar ve gemilerdir.
Mücadele: iç ve dış alanda yaşam alanlan uzman personellerce tespit edilmeli ve periyodik olarak uygulamalar yapılmalıdır.
Genel Özellikleri: Boy: 1,30 cm Renk: Altın sarısı ve kahverengi çizgili.
Yaşam Alanları: Ağaç kovukları, mağaralar, kayalıklardaki yarıklarda yuva yaparlar. Ara sıra tavan aralannda, duvar boşluklarında ve baca içlerinde de yuvalanna rastlanır.
Mücadele: Arı yuvalarına belirli bir mesafeden fazla yaklaşmamak gerekir. Gerekli eğitime ve koruyucu ekipmana sahip olmayan kişilerin kalabalık bir yuvayı dağıtmaya çalışması çok risklidir. Bir yuva dağıtıldığında geride kalan bal ve peteklerin tamamen temizlenmesi gerekmektedir.
Genel Özellikleri: Çok küçük sarı renkte 2-5 mm boyunda dış parazittir. Memelilerin ve insanların vücudunda, kanlarını günde 2-3 kez emerek yaşarlar. Erişkinler uzun süre gıdasız yaşayabilir. Baş, vücut ve kasık biti şeklinde çeşidi vardır. Saç ve çamaşırlara yumurtasını (sirkesini) kuvvetlice yapıştırır. Kasık biti kasık arasında deri içine girip yerleşir.Yaşanılan ortamdaki eşya ve kişinin şahsi eşyası ile de yayılırlar. Ev içi ve okul gibi toplu yaşama alanları yayılımın kolay olduğu yerleridir. Kış ve temizliğin yetersiz olduğu ortamlarda sıkça görülür. Isırıkları sonucunda şiddetli kaşıntı olur. Deri koyu esmerleşir, leke ve papuller oluşur. Buralarda bakteriler yerleşirse fronkülosis impetigo gibi enfeksiyonlar oluşur. Tifüs ve humma gibi önemli hastalıkların da etkenidir.
Mücadele: Bireyin ve yaşadığı ortamın hijyene önem verilmelidir.
Genel Özellikleri: Boy : 15 - 22 cm. Ağırlık : 200 gr. Renk : Siyah - Gri. Dışkı : Dağınık, ince, uzun, 12 mm uzunlukta. Mükemmel koku ve tat alma duyarlılıkları vardır. Görme yeteneği azdır, üstün bir işitme yeteneği vardır.
Yaşam Döngüsü: Toplam yaşam süresi 9 - 12 aydır. Cinsel erginliğe 2 - 3 ayda ulaşırlar Bir doğumda 6 - 10 yavru verirler. Yılda 6 kez yavrularlar
Yaşam Alanları: Limanlardaki depolar, asmalar, çatılar. Tünel kazmazlar. Genellikle duvarlarda, tavan aralarında, asmalarda ve ağaçlarda yuvalanır. Aktif, çevik tırmanıadır.
Beslenme Alışkanhldarı: Hepçildirler. Meyve, kuruyemiş, tahıl ve sebze yer. Günde 25 - 30 gr gıda tüketir. Su içer veya yüksek oranda su içeren gıdalar yer.
Genel özellikleri: Boy : 6 - 9 cm. Ağırlık : 15 gr. Renk : Kahverengimsi Gri. Dışkı : Dağınık, çubuk şeklinde, 3 - 6 mm uzunlukta. Mükemmel koku ve tat alma duyarlılıkları vardır. Görme yeteneği azdır, üstün bir işitme yeteneği vardır.
Yaşam Döngüsü: Toplam yaşam süresi 9 - 12 aydır. Cinsel erginliğe 6 haftada ulaşırlar. Bir doğumda 5 - 6 yavru verirler. Yılda 8 kez yavrularlar.
Yaşam Alanlan: Genellikle depolanmış malzemeler arasında bulunur. Bazen tünel kazabilir, tırmanıcıdır, alışkanlıklan değişkendir ve yeni nesnelere karşı meraklıdır.
Beslenme Alışkanhklan: Birçok gıda maddesinden azar azar yer. Tahıllan tercih eder. Günde 3 gr gıda tüketir. Sıçanların aksine çok az miktarda su içer ve genellikle su ihtiyacını gıdalardan sağlar.
Genel özellikleri: Boy: Küçük, uzun, üçgen gövdeli, 1,5 - 2,5 crn Renk: Parlak gri veya gümüş rengi. Karakteristik olarak kannlannın arka tarafında uzun ve ince üç adet eklenti bulunur.
Yaşam Alanları: Yank ve çatlaklarda yaşarlar. Tavan arası, bodrum ve ara bölmeler gibi küf olabilecek yerlerde fazla sayıda bulunurlar. Sıcak bölgelerde dış alanda da yaşarlar. İç alanlarda ise mutfak, banyo ve odalarda görülürler.
Mücadele: Özellikle rııtubetli olup küf yapabilen yapılarda mücadele edilmesi çok zordur. Çatı aralarının tamamen uygulamaya tabi tutulmasının zorluğu, gümüşçünlerin alt yüzeylerde (tabanlarda) bannması ve fasikül aralarında gizlenmesi mücadelede olumsuz etkenlerdir. Devamlı gümüşçün problemi olan yerlerde uygulama yapılması gereken alanlar şunlardır: Tesisat boşluklan, elektrik prizlerinin arka boşlukları, pencere ve kapı pervazlan, tavan arası, bodrum ve ara bölmeler, balkon ve merdivenlerin alt yüzeyleri.
Genel Özellikleri: Küçük ve oval vücut yapıları ortalama 3 mm boyundadır. Kişisel eşyalara, gıdalara ve giysılere zarar verebilirler. Giysilere zarar veren güve türleri, hayvan kılından yapılmış her türlü eşya üzerıne yerleşebilir. (Kaşmir, yünlü, ipekli giysiler gibi)
Mücadele: Kontrolü için profesyonel desteğe başvurmak ve korunmak için şahsi önlemler almak gerekir. Giysileri kesinlikle tavan arası, merdiven altı gibi yerlerde saklamamalıdır.Temiz ve tam kapalı kutular içinde muhafaza edilmelidir. Kutuların içinde naftalin kullanılabilir.
Genel Özellikleri: Farklı cinsleri dünyanın tüm bölgelerinde yaşar. 8 mm boyunda grimsi siyah renklidirler. Sıcak ve ılık ortamlarda yaşama imkanı bulurlar. Genellikle çöplüklerde, gübrelerde v.b. gibi organik her türlü atıkta ürerler. Ev sinekleri en az 8 km uçuş menziline sahiptir. Aktif olmaya başladıkları saatler, sabahın ilk saatleridir. Yeme alışkanlıklan ve tüylü vücutları nedeniyle birçok hastalık etmeninin taşınmasına neden olurlar. "Dizanteri, tifo, para tifo, kolera, hepatit, salmonellosis sinekler tarafından taşınan hastalıklar arasında yer almaktadır:
Yaşam Döngtisü: Yumurtalar genellikle çürümüş, organik malzemelerin, gübrelerin üzerinde bulunurlar. Çıkan larvalar organik maddelerle beslenir ve ortam koşullarına göre ortalama 8-20 günde ergin hale geçerler. Her dişi 600-900 arası yumurta üretebilir, bu yüzden uygun şartlarda sinekler hızla çoğalırlar.
Mücadele: Çevresel Kontrol: Üreme alanları ortadan kaldırılmalıdır. İlaçlama: Dış alanda uçkun ilaçlaması yapılmalıdır. Yalıtım: İç alana girişini engellemek amacıyla izolasyon çalışmaları yapılmalıdır. (sinek teli, hava perdesi vs.) İç alanda ultraviyole cihazIar kullanılmalıdır.
Genel Özellikleri: Hamamböceklerinden sonra istila eden en önemli ikinci haşere grubunu oluştururlar. 2-4 mm büyüklüğünde siyahtan kahverengiye, kırmızıdan siyaha kadar renklerde bir çok karınca türü vardıri. Kanncalar sosyal böceklerdir ve koloniler halinde yaşarlar.
Yaşam Alanları: Yuvalarını su ve yiyecek kaynaklanna yakın yaparlar ve rotaları da bu eksendedir. Süpürgeliklerde, çatlaklarda, deliklerde, saksı içlerinde yuvalanırlar.
Mücadele: Hareket istikametleri belirlenmeli ve yuvalar tespit edilerek uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Genel olarak kontrolleri hamamböceklerinden daha zordur. Profesyonel desteğe başvurulmalıdır.
Genel özellikleri: Koyu kızıl - kahverengi renktedirler. Boyları yaklaşık 5 mm dir.
Yaşam Alanları: Başta köpekler olmak üzere birçok diğer hayvan ve insan üzerinde yaşarlar Doğada bitki ve otların üzerinde durup, oradan geçen bir hayvanın üzerine atlarlar. Herhangi bir hayvan üzerinde girdikleri evlerde hızla çoğalırlar ve üzerinde beslenecek hayvan bulamazlarsa insanlara bulaşabilirler. Köpek ve diğer hayvanların bulunduğu, bitki örtüsü yoğun olan yerlerde yaşarlar. Üzerinde bulundukları hayvanın kanıyla beslendikten sonra, oradan ayrılarak kapı pencere kenarlan ve süpürgeliklerde barınırlar.
Mücadele: İç ve dış alanda kenelerle mücadele oldukça zordur. Ancak birkaç uygulamadan sonra elimine edilebilirler. Kedi köpek türü ev hayvanlarının veteriner kontrolünden geçirilmesi ve problemle karşılaşıldığında profesyonel hizmet alınması gereklidir.
Genel Özellikleri: Boy: 2,5 cm Renk: Koyu kahverengi Gövdelerinin arkasındaki pense şeklindeki kıskaçlarla tanınırlar. Erkeklerde bu kıskaçlar büyük ve gösterişli olur.
Mücadele: Kulağakaçanlar diğer böcekleri yakalayan ve onlarla beslenen haşerelerdir. Bu böceklerden kalıcı olarak kurtulmak için, iç alanlarda değil dış alanlarda barınaklarını bulmak ve uygulama yapmak gerekmektedir. özellikle fazla sayıda kulağakaçan ile karşılaşıldığında, profesyonel hizmet almak faydalı olacaktır.
Genel özellikleri: Boy : 20 - 25 cm. Ağırlık : 300 gr. Renk : Kahverengimsi Gri Dışkı : Gruplar halinde, bazen dağınık, yaklaşık 20 mm uzunlukta. Mükemmel koku ve tat alma duyarlılıkları vardır. Görme yeteneği azdır, üstün bir işitme yeteneği vardır.
Yaşam Döngüsü: Toplam yaşam süresi 9 - 18 aydır. Cinsel erginliğe 2 - 3 ayda ulaşırlar. Bir doğumda 8 - 10 yavru verirler. Yılda 7 kez yavrularlar
Yaşam Alanları: Çiftlikler, çöp sahaları, lağımlar, şehir su kanalları, depolar ve çalılıklar. Tünel kazarlar ve yuvalanırlar. Tırmanma yeteneğine sahiptirler. Çok iyi yüzücüdürler.
Beslenme Ahşkanhklan: Hepçildirler. Siyah sıçana kıyasla et yemeye daha meyillidir. Günde 30 gr yiyecek tüketir. Su içer veya yüksek oranda su içeren gıdalar yer.
Genel özellikleri: Yetişkin Boyu: 3 - 4 cm Renk: Siyaha Yakın Koyu Kahverengi. Boyut diğer iki türün arasındadır. Uçrna yeteneğine sahip değildirler.
Yaşam Döngüsü: Dişi yaşam süreci boyunca 10 adet yumurta kapsülü (Ootheca) bırakır. Her yumurta kapsülünde yaklaşık 18adet yumurta bulunur.Yumurtalann inkübasyon (kuluçka) süresi yaklaşık 45 gündür. Toplam yaşam süresi 7 -13 ay arasında değişk.
Yaşam Alanlan: Orijinleri Kuzey Afrikadır fakat şimdi dünya genelinde yaygın olarak bulunmaktadır. Sıcak, nemli, karanlık ve saklanabilecekleri yerleri tercih ederler. Tipik barınma alanları kilerler, mahzenler, su boruları, bodrum katları, merkezi ısıtma sistemleri ve binaların diğer yer altı yapılarıdır. Dikey yüzeylere Alman Hamamböceği kadar iyi tırmanamaz.
Mücadele: iç ve dış alanda yaşam alanları uzman personellerce tespit edilmeli, gerekli tecrit çalışmaları gerçekleştirilmeli ve periyodik olarak uygulamalar yapılmalıdır.
Genel Özellikleri: 20.000 tür ile tüm dünyaya yayılmışlardır. Etçil hayvanlardır ve böcekleri yiyerek beslenirler. Boyları türe göre değişkenlik gösterir. Bazı türler zehirlidir. Genellikle boyun, el, yüz, omuz ve koldan sokarlar. Zehirli bir örümcek ısırmasında ne yapılmalı? Isırılan yer hızla emilir, gerekirse bir miktar kanatılır. Yaraya amonyak sürülerek doktora götürülmesi tavsiye edilir.
Yaşam Alanları: Evlerin loş, karanlık ve nemli yerlerine yuvalanırlar.
Mücadele: Bina içine ve ürediği yerlere uygulama yapılır.
Genel Özellikleri: Boy: 4 mm. Renk: Kızılımsı kahverengi. Yassı yapıları sayesinde hayvanlann tüyleri arasında kolayca hareket ederler. Evlerde rastlanan pireler en çok kedi ve köpeklerle taşınanlardır. Bir kez iç alana girdiklerinde hızla çoğalırlar.
Yaşam Alanları: Pireler hayvanlann üzerinde yaşayan parazitlerdir. Yumurta üretebilmek için de bu hayvanların kanlannı emmeleri gerekmektedir. Yumurtlama ve kan emme eylemlerini genelde hayvan uyurken gerçekleştirirler. Pirelerin evcil hayvanlara bulaşması, bunların dış alanda bulunmalanyla olabilmektedir.
Mücadele: Dört aşamalı ve profesyonel yöntemler ile mücadele edilir;
• Uygulamaya hazırlık
• Hayvanlara uygulama yapılması
• Dış alanlara uygulama yapılması, pire istilasına sebep olan ev hayvanlannı pirelerden koruyan ürünlerin kullanılması ana önlem olacaktır.
• Iç alanlara uygulama yapılması
Genel Özellikleri: Anopheles, Culex ve Aeedes başta olmak üzere birçok tür mevcuttur. Sıtma, san humma, filariasis (fil hastalığı), ensefalitis, Batı Nil Virüsü gibi önemli birçok hastalığın bulaşmasına neden olurlar.
Yaşam Döngüsü: Yumurtalarını su birildntilerine tek tek veya gruplar halinde bırakırlar. Bazı türler yumurtalannı nemli topraklara bırakır. Larva ve Pupa döneminden sonra uygun ısıda 8-9 günde ergin sivrisinek haline gelirler. Sadece dişi sivrisinekler kan emerler ve yumurtalannın beslenmesini sağlarlar. Erkek sivrisinekler meyve ve bitki özsuyu ile beslenirler. Nemli ve loş ortamlarda geçirdikleri dinlenme döneminden sonra geceleri faaliyet gösterirler.t Uçuş mesafeleri 35 km ye kadar ulaşabilir.
Mücadele: • Çevresel kontrol: Lokal üreme kaynaklannın kontrol altına alınması veya ortadan kaldırılması • Larva mücadelesi: Problemi kaynağında çözmek için sivrisinek larva mücadelesi yapılmalıdır. Durgun su birikintilerinde uygun periyotlarda larvasit uygulaması gerçekleştirilir. • Açık alan ilaçlaması: ilaçlamada dikkat edilmesi gereken birçok kriter ve uygulama metotlan ile, uygun ekipmanlar kullanılarak sistemli bir uygulama gerçekleştirilmelidir.
Genel Özellikleri: Çoğunlu üstten basık oval yapılıdır. Vücutlarının uzunluğu 1 mm - 10 mm arasında değişir. Çoğunluk siyah, kahverengi, grimsi ve yeşilimsi renktedir. Erginleri hiç beslenmeden 550 gün yaşayabilirler.Kümeler halinde 200 civarında yumurtayı yarık çatlaklara bırakırlar. Evlerde yatak odaları, çekyat, dolap içleri, karyola yatak kenarları, duvar çatlaktan ve tahta aksam ayrıklan gibi yerlere yuvalanırlar. İnsanları ısınp ağırlığının 5 - 6 katı kan emerler ve alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Haziran - Ağustos aylan en yoğun olarak bulundukları zamanlardır. Pasteurella pestis, M. leprae, Bacillus anthracis, B. recurrentin gibi bir çok hastalık etmenini taşırlar.
Mücadele: Barındığı ve üredigi yerlerde profesyonel uygulamalar yapılmalıdır. Uygulamalarda karyola, çekyat, dolaplar, duvarlar, koltuklar vs. alanlara özen gösterilmelidir.